Maak kennis met Caroline van Lexicon

Van fysieke trainingen naar e-learnings, hybride- en 50% inhouse trainingen

‘Sinds 1994 verzorgt Lexicon Trainingen vakgerichte taaltrainingen en workshops, die tot twee jaar geleden voornamelijk fysiek gegeven werden. Momenteel richten we ons meer op online leren door het aanbieden van e-learnings en online trainingen. Om e-learnings te realiseren zijn we jaren geleden gestart met pilots bij diverse partijen en zijn we samenwerkingen aangegaan. Met doorslaggevende factoren zoals een frisse ‘look en feel’ en ‘gebruiksgemak’, is Maester één van deze partijen.

Functiegericht en zakelijke taaltrainingen

De taaltrainingen van Lexicon zijn bedoeld voor iedereen die werkt en taal nodig heeft in zakelijk Engels, Nederlands of Duits. De trainingen zijn vak- en functiegericht, waardoor de inhoud enorm kan verschillen. We kijken altijd eerst naar wat iemand doet en wat de obstakels zijn en op basis van die informatie maken we een training. Trainingen kunnen bijvoorbeeld gaan over hoe je het best een zakelijke e-mail schrijft, een business meeting bijwoont, telefoneert of objectief schrijft binnen uiteenlopende sectoren. In feite zijn al onze trainingen en ook e-learnings maatwerk en gaan we niet voor ‘standaard oplossingen; cursisten gaan met hun eigen werk uit de praktijk aan de slag. Het werk en de functie van onze cursisten zijn daarom het uitgangspunt voor de trainingen en e-learnings.

Fysieke trainingen omzetten naar e-learnings

Alhoewel de markt en technologie er simpelweg niet klaar voor waren, wilde ik tien jaar geleden al beginnen met het realiseren van e-learnings naast onze fysieke trainingen, oftewel: blended learning. Door de coronapandemie zijn technologische ontwikkelingen echter in een stroomversnelling gekomen: e-learnings kunnen sneller en gemakkelijker gerealiseerd worden en door de thuiswerkmaatregelen was het volgen van een online training met aanvullende e-learning voor cursisten dé oplossing. Vandaar dat we veel fysieke trainingen omgezet hebben naar online trajecten en daarnaast uiteenlopende e-learnings hebben ontwikkeld in Maester. Hier krijgen we tot op de dag van vandaag positieve reacties op: de e-learnings zijn gebruiksvriendelijk, de cursisten vinden het platform en de interacties aantrekkelijk en kunnen met de opgedane kennis verder komen in de praktijk.

Een e-learning is niet voor elke doelgroep geschikt. Zo zien wij dat praktisch opgeleiden, mensen in praktische functies en productiemedewerkers moeite hebben met deze manier van leren. Er zijn meerdere cursisten die naast een drukke baan moeite hebben om nog tijd te investeren in het volgen van e-learnings. Vandaar dat we ook nog steeds 50% inhouse trainen met kleine groepjes waar we de 1,5 meter afstand bewaren. Daarnaast wordt de combinatie tussen e-learnings en fysieke trainingen ook steeds gewilder, vandaar dat we nu ook hybride trainingen aanbieden.

Continue verbetering

Al met al staat Lexicon niet stil. We bewegen mee met diverse ontwikkelingen en focussen ons op continue verbetering. Zo bieden we voor mensen die geen zin of tijd hebben om een hele digitale leerlijn te doorlopen, sinds september 2021 losse e-learnings aan op onze website. Ook willen we als volgende stap de grens over en bestaande e-learnings en trainingen aanbieden in het Engels. Op onze nieuwe locatie, CupolaXS in Haarlem, zullen we een slag maken met het produceren van professionele video’s die we inzetten in de e-learnings.

Onze visie op leren is voornamelijk gericht op continue leren. Ter voorbereiding op de fysieke trainingen testen we kennis met e-learnings, tijdens onze fysieke trainingen zorgen we aan de hand van verschillende werkvormen voor het uitbreiden en versterken van vaardigheden en na de fysieke trainingen zorgen we voor een transfer naar de praktijk door bijvoorbeeld korte (online) workshops en e-learnings aan te bieden.

Door de ontwikkelingen van de laatste jaren is het stuk ‘online’ niet meer weg te denken uit ons aanbod. Onze visie komt daarom steeds dichter bij de visie van Maester en we blijven graag nog even leren van elkaar.’

Caroline van Blerkom

Directeur Lexicon Trainingen

Kijk voor meer informatie over Lexicon op www.lexicon.nl.